Vinkkejä, jotka auttavat saamaan työpaikan konsultoinnin parissa

Muutamat vinkit voivat osoittautua kallisarvoisiksi, jos haluaa tavoitella työtä konsultoinnin parissa. Vakuuttavaa CV:täkin tärkeämpää on luoda suhteita oikeisiin tahoihin. Verkostoituminen on osoittautunut parhaaksi keinoksi, jolla voi vakuuttaa konsultointiyrityksen omasta osaamisestasi.

Konsultin työ vaatii rautaista ammattitaitoa

Vaikka verkostoitumisen merkitys nostetaankin kenties tärkeimmäksi seikaksi työpaikan saamiseksi konsultoinnin parissa, ei osaamisen rooliakaan sovi väheksyä. Työ konsultoinnin parissa on vaativaa ja edellyttää syvää sekä laaja-alaista osaamista. Konsultointialalla työskentelevät ovat oman sektorinsa erityisasiantuntijoita ja koko konsultointipalveluiden tuottamisen edellytys on niiden korkea laatutaso.

Suurin osa konsulteista on korkeasti koulutettuja ja lisäksi heillä on useimmiten monipuolinen työhistoria jo ennen konsultoinnin pariin hakeutumista. Osaamisen tulee olla hyvin laaja-alaista, sillä ammatillisen erityisosaamisen lisäksi konsultti vaatii muun muassa hyviä vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja, analyyttistä ja ratkaisukeskeistä työskentelyotetta sekä ongelmanratkaisukykyjä. Suoritettua tutkintoa oleellisempaa konsultointialalle hakeutuessa on se, minkälaisessa ympäristössä on kartuttanut omaa osaamistaan. Työssä kuitenkin vaaditaan myös tietynlaista persoonaa. Konsultoinnin parissa työskentelevän on nautittava ja motivoiduttava vastaantulevista haasteista sekä uuden oppimisesta.

Vaikka moni konsultointitehtäviin hakeutuva omaa jo jonkin verran kokemusta työelämästä, myös opiskelun kautta on mahdollista saada arvokkaita eväitä konsultin työtä varten. Mikäli jo opiskellessa siintää tavoite työskennellä tulevaisuudessa konsultoinnin parissa, kannattaa omaa osaamistaan lähteä kehittämään opinnoilla, jotka kehittävät erityisesti projektinhallinnan, johtamisen ja vuorovaikutuksen taitoja. Myös moni muista työtehtävistä pariin siirtyvä kehittää omaa osaamistaan täydentävillä opinnoilla, kun tähtäimessä on konsultti työ. Onkin tärkeää osoittaa jatkuvaa halua oppia uutta ja kehittää omaa osaamistaan. Työtä hakiessa on tärkeää pystyä osoittamaan, että olet avoin uusille asioille ja näkökulmille.

Verkostoituminen on väylä kohti ensimmäistä työpaikkaa

Itse työn haussa tärkein rooli on verkostoitumisella. Valitse itsellesi parhaiten sopiva konsultointityö ja mieti strategiaasi. Mikäli jo olet työelämässä, ensimmäinen askel kohti konsultin työtä saattaa olla esimerkiksi oman työnantajayrityksesi hyödyntämän konsulttitoimiston kanssa verkostoituminen. Paras tapaa on aktiivisesti luoda suhteita konsultoinnin parissa työskenteleviin ihmisiin, sillä verkostoituminen on konsulttiyritykselle arvokkain tapa arvioita osaamistasi ja sopivuuttasi työssä toimimiselle.

Konsultointiyritys tekee myös yhteistyötä oppilaitosten kanssa, joten verkostoitumisen voi aloittaa jo opiskeluvaiheessa. Vaikka konsultoinnin pariin päätyvät henkilöt omaavat yleensä jo jonkin verran työkokemusta omalta alaltaan, erityisesti liiketalouden ja tekniikan alan opiskelijoita rekrytoidaan myös suoraan oppilaitoksista junior konsultin työtehtäviin.

Verkostoitumisen ei tarvitse tarkoittaa kasvokkain tapahtuvaa yhteyksien luomista, vaan verkostoitua kannattaa muissakin kanavissa, joissa alan ihmiset ovat. Työelämän sosiaalinen media eli LinkedIn on tarkoitettu nimenomaan työelämässä verkostoitumiseen, joten sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää niin paljon kuin on mahdollista. Verkostoitumista kannattaa hyödyntää niin ikään myös palvelun ulkopuolella, sillä koskaan ei voi tietää, mikä polku lopulta osoittautuu lopulta arvokkaaksi ja johtaa työhön konsulttina.

Miten osoittaa oma potentiaalinsa?

Kannattaa myös hakeutua tapahtumiin ja tilanteisiin, joissa konsultti työpaikat ovat tarjolla. Voit myös etsiä potentiaalisia konsulttiyrityksiä ja ottaa yhteyttä suoraan yrityksiin. Lähestyessäsi mielestäsi sopivia yrityksiä voit ehdottaa kasvokkain tapaamista. Vaikka tapaaminen ei heti johtaisikaan työllistymiseen, olet saattanut kuitenkin päästä luomaan arvokkaan kontaktin. Kasvokkain tapaaminen on aina monin verroin parempi kuin ihmiseen tutustuminen esimerkiksi motivaatiokirjettä lukien.

Verkostoituessasi on tärkeää, että pystyt tuomaan esille oman potentiaalisuutesi. Kasvokkain tapaamalla on myös paljon paremmat mahdollisuudet jäädä ihmisten mieliin. Sen sijaan CV- ja hakemusvirrassa on paljon haasteellisempaa erottautua ja pystyä tuomaan esiin omat vahvuudet. Kasvokkain tapaamalla annat rekrytoivalle taholle paremmat mahdollisuudet arvioida sinua.

Kun olet saanut luotua suhteita ihmisiin, pyydä rohkeasti heitä esittelemään sinut omille kontakteilleen ja jopa jättämään yhteystietosi rekrytoiville tahoille. Kun saat toisen ihmisen suosittelemaan sinua rekrytoivalle taholle, on se parasta, mitä voit saada. Muista että suosittelijoinasi voivat toimia myös entiset esimiehesi, työkaverisi tai opiskelukaverisi.

Vinkkejä verkostoitumisen tilanteisiin

Tilanteissa, joissa on mahdollisuudet luoda uusia suhteita, on tietysti ensisijaisen tärkeää pystyä jäämään ihmisten mieliin. Todennäköisesti rekrytoijien mieliin onnistuvat jäämään kaikkein mielenkiintoisimmat ja toisaalta taas kaikkein huonoimman vaikutelman tehneet ihmiset. Miten sitten varmistaa, että kuuluu tähän ensimmäiseen ryhmään?

Kaikkein tärkeintä on käyttäytyä kohteliaasti kaikkia kohtaan ja keskustella mielenkiintoisista aiheista. Tärkeää on myös se, miten esittelet itsesi verkostoitumisen tilanteissa. Tilaisuuksien tarkoitus ei ole liikaa myydä itseään, mutta keskustelun kautta tulisi onnistua tuomaan esiin joitakin tärkeitä näkökulmia ja seikkoja omasta itsestäsi.

Sinun tulee keskustella luontevasti itsestäsi, mutta pystyä myös esittämään oivaltavia kysymyksiä keskustelutilanteessa. Älä keskity liikaa siihen, mitä oletat vastapuolen haluavan kuulla itsestäsi. Sen sijaan keskity puhumaan sinua kiinnostavista aihealueista, sillä innostuneisuutesi ja motivaatiosi paistaa silloin läpi ja vastapuoli huomaa tämän. Loppujen lopuksi konsulttiyritykset etsivät erityisesti ihmisiä, jotka ovat älyllisesti uteliaita ja osaavia monella eri osa-alueella. Pahinta on se, että sinulla on ulkoa harjoiteltu puhe, jonka monotonisesti toistat eri tilanteissa. Verkostoituminen vaatii ennen kaikkea hyvää tilannetajua.

On myös kohteliasta vielä jälkikäteen kiittää ihmisiä, joiden kanssa olet verkostoitunut. Se on paitsi kohteliasta, myös yksi keino lisää jäädä ihmisten mieleen. Kiitoksena voi toimia esimerkiksi lyhyt, kohtelias sähköpostiviesti tapaamistanne seuraavana päivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *